Workshopjaink oktatói, mesterei

Bukits Eszter

Molnár Tünde

Lendvai Anikó

Tóth Annamária

Török Rita

Tartsál Te is workshopot nálunk!

Az Égigérő Műhely várja a mesterek jelentkezését. Ha értesz valamely mesterséghez és tudásodat szeretnéd átadni hétköznapi embereknek, köztünk a helyed.

Az alábbi űrlap kitöltésével jelentkezhetsz az Égigérő Műhely mesterei közé.

Jelentkezem oktatónak

Új mező

Bukits Eszter

A nemezelés mestere

„Már óvodában megismerkedtem a nemezeléssel, szakkörökön, táborokban, de igazán érdeklődni csak gimnáziumban kezdtem el iránta. Ott egy nagyon jó mestertől tanulhattam és ez után már adta magát, hogy folytassam a mesterséget. A Nádudvari Népi Kézműves Szakiskolába jelentkeztem, ahol két év alatt hivatalosan is nemezkészítővé váltam.

Jelenleg Ólmodon egy alakuló félben lévő saját műhelyben tevékenykedem, megrendelésekre, és vásárokra dolgozom, illetve táboroztatok.

Fontosnak tartom, hogy ezt az ősi mesterséget és mintavilágot a mai korhoz tudjam alakítani és hétköznap is hordható, használható alkotások szülessenek.”

Workshopok, ahol találkozhatsz vele

Nemezelés

Különböző díszek (madárkák, lovak, stb.) készítése

Lendvai Anikó

A krémek, szappanok mestere

Anikó krémeket, szappanokat készít eredeti krisnavölgyi receptek alapján. Alapanyagai maximálisan tiszták, kizárólag kíváló minőségű extraszűz olasz olívaolajat, virágokat, gyökereket, bogyókat és különlegesen nagy (gyógyászati) tisztaságú illóolajakat tartalmaznak némi kiváló méhviasszal.

„Lendvai Anikónak hívnak. Családommal úgy hatodik éve döntöttünk el, hogy végérvényesen kiszakadunk az egyetemes városi létből és gyökeret vetünk egy kőszeghegyaljai apró falucskában.

Szerencsés gyermekkoromnak köszönhetően bensőséges kapcsolatot alakíthattam ki a természettel, vegyszermentes szemléletű alföldi édesanyám bőven termesztett annak idején az oladi kertünkben A-tól Z-ig mindent, így volt lehetőségem gyermekként is megélni a kertészkedés és önellátás alapjait. Ló, kecske, háztáji állatok folyamatosan voltak körülöttünk, sokáig lóhátról csodálhattam az évszakok színes váltakozását, vagy éppen a kecskéink társaságában utcabéli játszótársaimmal együtt kóstolgattuk a rét ezerízű füveit.

Szakmailag más pályán kötöttem ki, de életem teljességét nagymértékben meghatározta – a természeti népekéhez hasonlóan – az Anyafölddel való szoros együttműködés. Ez egy elválaszthatatatlanul hálás szövetség a mindennapokban, legyen szó kertről, jószágról, gyermekről, családról.

A mai ember sajnos elfogadta a kor nyomasztó és örökös zsákutcákba terelő életstílusát. Rohan, kapkod, teljesítménykényszer alatt éli le szinte az egész életetét. Hiányzik nagyon a LÉNYEG. Hiányzik a szentség, a hit, az öröm, a kétkezi munka és ennek valós “egy az egyes” eredménye. Megfertőztek minket a médiák, a termékarzenál, a vfogyasztási szokások – pedig valaha nem volt kérdés, hogy a napsütötte szénaillatú, verejtékszagú munka árán van az évben eleség (feleség), elégedettség, családellátás (gazdaság – gazdagság).

Elfelejtettünk vetni, aratni, táncolni. Megszűnt az egymás iránti tiszteletteljes nyitottságunk, segítőkészségünk, együttérzőképességünk is hanyatlófélben van. Nem látunk születni, elmenni – így ami közte van (ÉLET) is nehezen értékeljük. Le kellene lassulni, estleg megállni, hogy olyan értelmes életcélok felé tudjunk ismét fordulni, amik kialakítják az élet valós energiaáramlását, ok-okozati következményekkel bíró életfelfogását (lásd. Európa-méretű szeméthegyek eltemetve az óceánban).

Mi megálltunk, a nagy fák előtt, az illatozó, termő mezők előtt. Befogadtuk őket, fejet hajtunk előttük nap mint nap. Kívánom, hogy Ti, ennek a csodás és páratlan adottságú országnak a lakói is észrevegyétek azt a Csodát, aminek szerencsés részesei vagytok. Ne menjetek el mellette, Éljetek!”

Workshopok, ahol találkozhatsz vele

Szappankészítő workshop

Natúr szappanok illóolajokkal

Tóth Annamária

A bőrcipők mestere

Tóth Annamária álomszép bőrcipőket készít, és anatómiai pontossággal igazítja azt a megrendelők lábára.

„2010 óta foglalkozom egyedi cipők és bőr kiegészítők készítésével, amit Szombathelyen a Művészeti Szakközépiskolában, később a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen tanultam. Az egyetemi éveim alatt 2013-ban megszületett a FlyWalking brandem és a megszerzett tudásom workshopok formájában kezdtem el átadni a cipő- és táskakészítés iránt érdeklődőknek.

A foglalkozásokon betekintés nyerhettek a bőrműves szakma, a kreatív ékszerkészítés és a tervezés legizgalmasabb folyamataiba. Mindezt egyedi és izgalmas felületű alapanyagok felhasználásával tesszük.

Az alkotás öröme, a saját magunk által létrehozott tárgy használata, viselete folyamatos örömet biztosít. Magabiztosságot ad és erősít. Ráadásul mivel egyedi és nem tömegesen termelt darabokról van szó, különlegességük okán kommunikációra csábítanak. Ismeretlenek kérdeznek rá, hol is vettük a tárcát, a nyakláncot, amit viselünk és olyan jó kicsit büszkélkedni azzal, hogy MI készítettük. Igen, nem vettük (ilyet nem lehet vásárolni), mi szabtuk, ragasztottuk, mi simogattuk simára, mi ütöttünk patentot rá, mi díszítettük.”

A cipőket álmodó lány

Workshopok, ahol találkozhatsz vele

Török Rita

A szörpök, lekvárok mestere

Rita Illatos rózsaszörpja, rumos, vaníliás gesztenyelekvárja, levendulás szőlőlekvárja, sárgadinnyelekvárja mind-mind az ő különleges, kreatív „találmánya”.

„Termékeim az Alpokaljaán termett, valódi gyümölcsökből és a környéken szedett ehető virágokból készülnek. Alapanyagaim vegyszer- és tartósítószermentesek. A lekvárok maximum 10-15% cukrot tartalmaznak. Szívesen kísérletezem új ízekkel, virágokkal és gyógynövényekkel is. Kínálatom mindig az évszaknak megfelelően változik, bővül.”

Próbálja ki Ön is a Bio-Ritmus termékeit!

További információk: https://bioritmuswebshop.hu/ és a http://ritmusakonyhaban.blog.hu/ oldalakon.

Workshopok, ahol találkozhatsz vele

Feltöltés alatt

Molnár Tünde

Namata Textil és Nemezműhely

A színek, a régi motívumok és a természetes kelmék szeretete vezetett el a gyapjú varázslatos világába. A kezem alatt a finom szöszből egy új textil alakul. Hagyja magát alakítani, de vannak saját törvényei, melyekhez nekem kell alakulni.

A nemezzel először, már felnőttként 2007-ben egy gyerektáborban találkoztam. A következő alkalom egy nemezkiállítás volt Szombathelyen, ahol kiállított nemezmunkák, takarók, ruhák párnák csodaszépek voltak. Itt találkoztam először a szkíták nemezeivel. Ahogy elolvastam a róluk szóló írást, valami különös borzongást éreztem, békességet. Azt hiszem itt dőlt el az, hogy az utam a nemez szeretetéhez, s végül a Nádudvari iskolába vezetett.

2016 januárjában eljutottam Indiába, ahol nagyon sokat tanultam az egyszerű eszközökkel készített kézműves munkákról, a természetes anyagokkal való festésről. S mindez egy újabb mérföldkő volt a nemez világába, hiszen ez, a világon a legegyszerűbb módszerrel, s a legkevesebb eszközzel elkészíthető textil, ami mindezek ellenére mégis a legsokoldalúbb. A finom öltözettől a nemezsátorig bármit készíthetünk belőle.

Amikor megérintem a gyapjút, olyan mintha átlépnék egy időkapun vissza a múltba, s megérinthetném az őseim kezét, melyek az első nemeztárgyakat készítették. Hiszen bár használunk modern anyagokat és eszközöket, mégis az általuk megkezdett utat járjuk. Ezt az utat szeretném folytatni. Megmutatni a természetes anyagok, a színek szépségét, azt az ősi mintavilágot, amely még nem csupán a látvány kedvéért díszítette az adott tárgyat, hanem történetet mesélt, tanított, egy titkos világba vezette el azt, aki olvasta és értette a nyelvét.

Szeretném továbbadni ezt az ősi mintavilágot, s beilleszteni a mai viselet-és lakáskultúrába.

Az ázsiai népek ezt mondják : „Minden újba kell valami régi, s minden régibe valami új.” Így kötődik össze a múlt és a jelen, valamint a régi és a modern.

Workshopok, ahol találkozhatsz vele:

Eco-Print

Feltöltés alatt

Ne maradj le wokshopjainkról!

Add meg a nevedet és email címedet, hogy értesíthessünk az új workshopokról!

A feliratkozással az Adatvédelmi tájékoztató szerint kezeljük és védjük adataidat. Az értesítésekről bármikor leiratkozhatsz.
Adatvédelem *
Hozzájárulás *